Miksi sijoitin hotelliin?

| Luokittelu: VALO sijoituksena

Helppo omistaminen siivitti sijoituspäätökseen

”Vaivattomuus ja helppous, nimenomaan! Se oli yksi syy siihen, että lähdin sijoittamaan SSA:n hotelliin. Teen päivätyöni muualla, joten pidän tärkeänä sitä, että huoneiston vuokraus ei vaadi omistajalta lisätyötä”.

Näin kuvailee sijoituspäätöstään pohjoissuomalainen sijoittaja ja lisää, että uskoo hotellin liikeideaan ja sen jatkuvuuteen. Sijoittaja kuuluu yhtiöön, joka on aikaisemmin sijoittanut asuntoihin ja muutamiin liikekiinteistöihin. Hän pystyy kokemuksensa perusteella vertaamaan hotellia tavanomaisempaan asuntosijoittamiseen.

”Meidän omistajien ei tarvitse itse hommata vuokralaisia tai asioida isännöintitoimiston kanssa. Joku muu pyörittää systeemiä, ja vie tietysti korvauksen siitä välistä. Uskon, että idea kannattaa”.

VALO Hotel/Work on hotelliketju, joka perustuu jakamistalouteen ja mahdollistaa oman hotellihuoneen omistamisen. Hotellihuoneen vuokraus on tehty omistajalle helpoksi. Hän luovuttaa vuokrausoikeudet operaattorille eli Poolille, joka on vastuussa huoneeseen kohdistuvista velvollisuuksista ja käytöstä aiheutuneista kuluista.

Omistajat saavat vuokratulonsa kolmen kuukauden välein. Tulot määräytyvät kaikkien Pooliin kuuluvien huoneistojen kokonaiskäyttöasteen mukaan. Tuottoa tulee, vaikka oma huoneisto olisikin välillä tyhjillään.

VALO Hotel/Work -konsepti vakuutti innovatiivisuudellaan

”Kuultiin tällaisesta uudesta sijoitusmahdollisuudesta, joka olisi vähän erilaisempaa ja tuotto olisi aavistuksen parempaa, joten haluttiin lähteä kokeilemaan”.

Hotelli oli ensin puheenaiheena sijoittajaporukassa, ja vähitellen kiinnostus sitä kohtaan kasvoi. Sijoittaja alkoi seurata mainontaa ja verkkosivuja. ”Mutta eihän pelkkä mainonta riitä vakuuttamaan, joten hain henkilökohtaisesti tietoa asiantuntijalta.”

Sijoittaja halusi myös hajauttaa omistuksiaan, jotta kaikki osakkeet eivät olisi samassa korissa. Hotelli vaikutti innovatiiviselta ratkaisulta ja mahdollisuudelta saada kiinteistölle entistä parempi käyttöaste, jolloin myös tuotto on parempaa.

Omistaja nauttii itsekin hotellihuoneen eduista

Omistajat omistavat hotellihuoneensa kokonaan, kuten tavanomaisessa taloyhtiössä. Ero tavalliseen asunto-osakkeeseen on siinä, että huonetta voi käyttää vain majoitukseen ja toimistotyöskentelyyn. Hotellihuonetta voi käyttää itse tai vuokrata sitä operaattorin eli Poolin kautta.

”Me ostimme huoneet pääasiassa sijoitusmielessä, mutta aika aktiivisesti niitä on tarkoitus itsekin käyttää, kun tulemme Helsingin alueelle työmatkalle”, kertoo pohjoissuomalainen sijoittaja. Omistaja voi varata hotellista itselleen huoneen tai neuvottelutilan kätevästi hotelliomistajien kalenterista. Omaa käyttöä ei makseta heti, sillä maksu vähennetään seuraavan tilityksen yhteydessä. Omistajat saavat tietysti omistaja-alennukset.

Omistajien kannattaa muistaa, että myös oma käyttö kerryttää hotellin kokonaistuottoja. Siten hotellihuoneen käyttö omiin tarkoituksiin on myös omistajalle tuottoisaa. Toinen huomioitava seikka on se, että omistajan ei ole pakko liittyä Pooliin vaan hän voi käyttää huonetta vain omiin tarpeisiinsa.

Kiinteistöjen käyttöasteen nostaminen on tulevaisuutta

Sijoittamiseen liittyy aina omat riskinsä, ja sen kokenut sijoittaja tietää: ”Kun on kyseessä uusi idea, kaikki sijoittajat eivät uskalla lähteä mukaan. Eihän vielä ole nähty, miten tämä homma lopulta pyörii ja minkälaisia haasteita voi olla edessä. Mutta riskit on huomioitu sijoituspäätöstä tehtäessä.”

Toisaalta sijoittajien tuotto-odotukset ovat korkealla. ”Vuokratulot ovat tällaisesta vuokraustavasta korkeammat kuin normaalista huoneiston kuukausivuokrasta. Kun eri ihminen vuokraa päivällä ja eri yöllä, vuokran hintakin on korkeampi.”

Pohjoisen sijoittaja näkee VALO Hotel/Work -konseptissa tulevaisuuden. ”Näen tässä jatkuvuutta, ja varmasti tämä tulee kasvamaan. Onhan hulluutta, että kiinteistöjen käyttöaste on yleisesti niin alhainen. Tässä konseptissa pyritään oikealla tavalla maksimoimaan kiinteistön käyttöaste.”