| Luokittelu: Ajankohtaista

Kuinka rakennusala on muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana?

SSA Projectin toimitusjohtaja Jorma Kilpeläinen istuu leppoisasti työhuoneessaan. Puhelin on pirissyt maanantaina tiuhaan tahtiin, mutta lyhyelle haastattelulle löytyy aikaa. Jorman kanssa jutellessa ei tarvitse paljoakaan tietoa kaivaa, vaan sitä tulee paljon ja vielä kysymättäkin. On ilo kuunnella rakennusalan pitkän linjan ammattilaista.

Jorman merkittävä ura rakennusalalla alkoi jo vuonna 1983 Pyhännän Rakennustuotteella. Siellä hän valmisti elementtejä ja kattoristikoita. Varusmiespalveluksen jälkeen Jorma jatkoi opiskeluja. Opiskellessa Jorma teki harjoittelun elementtitehtaan työnjohdossa ja yhden kesän Jukkatalon myynnissä. Vuonna 1991 hän valmistui Seinäjoen teknillisestä oppilaitoksesta. Laman aikana Jorma teki töitä kirvesmiehenä ja rakennusmiehenä pääkaupunkiseudulla isoilla rakennustyömailla. Muutama vuosi valmistumisen jälkeen Jorma aloitti Polarilla rakennusmestarina ja jo vuonna 1997 hän siirtyi vastaavaksi työnjohtajaksi. Vastaavana mestarina hän pääsi vetämään isoja projekteja Polarilla/Skanskalla.

Kymmenen Polarin/Skanskan vuoden jälkeen Jorma siirtyi Peab Oy:lle työpäälliköksi, jossa hänen vastuullaan oli parhaimmillaan 350 asuntoa vuosittain. Peabilla Jorman omiin huippu hetkiin lukeutuu Suomen kalleimman kerrostalon rakennuttaminen Eiranrantaan.

Peabilla Jorma työskenteli kahdeksan vuotta, jonka jälkeen hän meni Rakennuskartiolle aluejohtajaksi vuonna 2012. Tämän jälkeen hän siirtyi osakkaaksi Ostrocont Oy nimiseen yritykseen, josta myöhemmin on sitten tullut SSA Project. SSA Projectilla on tällä hetkellä käynnissä 7 asuntokohdetta ja yksi iso hotellityömaa.

“Mielestäni ensisijaisesti tärkeintä meillä SSA:lla on, että kaikkia rakennushankkeita pidetään tärkeinä, jokaisessa ovat omat ominaispiirteensä. Toimitusjohtajana minun vastuullani on, että meillä on riittävästi töitä ja että jokainen projekti etenee hallitusti. Varmistan että suunnittelunohjauksessa huomioidaan rakenteiden toimivuus ja riskirakenteita pyritään kaikin tavoin välttämään. Käymme viikottain jokaisen hankkeen tilanteen läpi”, Jorma kertoo.

Rakennusalan muutokset

Rakennusala on muuttunut paljon vuosien saatossa. Jorma on nähnyt muutokset paraatipaikalta yli 30-vuoden ajan.

“Työturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota ja on hienoa, että suojavälineiden käyttöä työmaalla pidetään nykyään itsestäänselvyytenä. Näin se pitääkin olla. Rakennusmateriaalit ovat myös lisääntyneet. Monessa nykyajan kerrostalossa käytetään julkisivussa useita erilaisia materiaalia, niiden liitokset toisiinsa ovat haastavia. Arkkitehtuuri on myös osaltaan monimutkaistanut rakentamista ”, Jorma miettii.

Rakennusalalla ilmastonmuutoksen aiheuttamat ympäristökysymykset ovat Jorman mielestä tärkeitä ja niistä voitaisiin puhua enemmänkin. Hän kuitenkin summaa, että oleellisinta on käyttää oikeanlaisia materiaaleja. Tällä hetkellä suositaan puun käyttöä ja sitä halutaan lisätä, kun taas betonirakentamista halutaan vähentää.

Digitalisaation muutokset rakennusalalla

“Digitalisaatio on myös näkynyt vahvasti vuosien saatossa. Ensimmäiset merkittävät muutokset olivat tietysti puhelimet sekä tietokoneet ja tulostimet. Yhteydenpito helpottui ja onhan se tänä päivänä hienoa, kun ongelmatilanteissa voi puhelimella ottaa kuvan ja lähettää sen eteenpäin! Rakentamiseen, työn valvontaan sekä rakennushankkeiden etenemiseen on tullut paljon hyödyllisiä ohjelmia, jotka helpottavat työntekoa ja organisointia”, Jorma kertoo.

SSA Group

Mikä tekee SSA:sta erityisen? Jormalla vastaus tulee tähän kuin apteekin hyllyltä.

“SSA Group on pieni ja joustava organisaatio, jossa asiat käsitellään nopeasti. Esimerkkinä tästä on kun hanke tulee meille, saamme luonnokset tehtyä jo muutamassa päivässä. Meiltä löytyy osaamista sopivasti kokeneimmilta, keski-ikäisiltä ja nuoremmilta työntekijöiltä. SSA tekee asuntoja ihmisille ja me mietimme paljon asumisen mukavuutta. Emme myöskään lähde mukaan sellaisiin hankkeisiin, joissa kaikki ei ole kohdallaan, vaan haluamme painottaa, että me olemme rakentaneet tämän rakennuksen” , Jorma vastaa.

“SSA:lle kannattaa tulla töihin, sillä olemme sopivan pieni yritys, jossa rakentamisen pystyy näkemään laajasti. Työporukassa voi osallistua monenlaisiin hankkeisiin ja pidämme huolen, että työntekijät viihtyvät järjestämällä mukavia yhteisiä tapahtumia”.