| Luokittelu: Ajankohtaista

SSA Project yhteistyössä Jukkatalon kanssa on mukana toteuttamassa Teljän Finanssi Oy:n taloyhtiöhanketta Kirkkonummella. Taloyhtiö on 7 kuukautta vuodesta energian suhteen omavarainen. Jukkatalo hoitaa yhtiöön talotoimituksen ja SSA Project vastaa projektinjohdosta ja työmaan työnjohdosta.

Kirkkonummelaisen taloyhtiön katolle on asennettu tavallista enemmän aurinkopaneeleja ja ne tuottavat sähköä taloyhtiön yhteiseen verkkoon. Paneelien tuottama sähkö varastoidaan ilma-vesi -lämpöpumppujärjestelmään.

Mtv-uutisten kirjoittamassa artikkelissa haastateltiin Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttistä ja rakennuttaja Anna-Kaarina Lipsasta.

“Tällainen nykyaikainen aurinkopaneeli tuottaa myös valosta eli suoraa auringonpaistetta ei tarvita. Tällä hetkellä noin 10 prosenttia maksimitehosta on saatavilla”, laskee Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen.

 

Tuotettua sähköä ei tarvitse käyttää heti

“Kun tuotetaan paljon aurinkosähköä, piti miettiä, miten se kulutetaan ja varastoidaan. Tässä on jokaisessa paritalossa ilma-vesi -lämpöpumppu, jonne aurinkosähkön tuotanto varastoidaan illan ja yön tarpeisiin”, selittää Penttinen.

“Täällä on vain yksi sähköliittymä ja kaikki katot tuottavat yhteiseen tarpeeseen eli missä tahansa asunnossa sähköä kulutetaan, se tulee yhteisiltä katoilta se energia”, kuvailee Penttinen.

Suomen omavaraisin taloyhtiö

Taloyhtiön tavoitteena on olla omavarainen 7 kuukautta vuodesta ja sähköä riittää myös myytäväksi. Ainoastaan vuoden pimeimpinä aikoina joulu-tammikuussa, joudutaan ostamaan sähköä.

“Kyllä tämä varmaankin on Suomen omavaraisin taloyhtiö aurinkosähkön ja energiantuotannon suhteen”, uskoo Penttinen.

Edulliset asumiskustannukset houkuttelevat

Uudet energiaratkaisut kiinnostavat myös asunnon ostajia.

“Tässä on mahdollisuus siirtyä sähköauton tai ladattavan hybridin käyttöön luontevasti ja saada ilmaisia kilometrejä aurinkoenergialla, lämmitys on tosi edullista ja asumiskustannukset ovat pienet”, perustelee Ville Parma asunnon ostopäätöstään.

Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan taloyhtiöön joulukuun alussa.