| Luokittelu: Ajankohtaista

Vantaan Kivistössä, SSA Projectin moduulitehtaalla maanantai 18.11.2019 jää historiaan. Tehtaalta on juuri lähtenyt kylpyhuonemoduuli numero 413, VALO-hotellin viimeinen. Mukana on pieni tervehdys työmaalle suklaarasioiden ja rusetin muodossa. Onkin aihetta juhlaan, sillä yli 400 talotekniikkaa sisältävän moduulin valmistus nopealla aikataululla, pienellä henkilöstömäärällä kokonaan uudessa tehtaassa on erinomainen saavutus.

SSA Projectin moduulitehdas käynnistettiin vuoden 2019 alussa. Hotellin 422 huoneeseen oli järkevää tehdä samanlaiset kylpyhuoneet sarjatyönä ja oma tehdas nähtiin hyvänä ratkaisuna myös tulevia asunto- ja hotellihankkeita ajatellen. Oma tuotanto mahdollisti sen, että kylpyhuoneesta voitiin suunnitella juuri halutunlainen ja samalla varmistettiin moduulien täyttävän SSA:n korkeat laatustandardit.

Omaa suunnittelua alusta asti 

Talotekniikan sisältävä kylpyhuonemoduuli on monien asiantuntijoiden osaamisen ja intohimon tulos. Suunnittelusta vastasi SSA Projectin ammattilaisten joukko apunaan insinööritoimisto, kylpyhuonemoduulien valmistajat sekä sähkö- ja lvi- alan asiantuntijat. VALO:n moduulit sisältävät hotellihuoneen ilmanvaihdon kanavoinnin päätelaitteineen sekä putkitekniikan. Kylpyhuoneen kaadot valetaan suoraan pohjalaattaan, jotta saadaan aikaan juuri halutunlainen pohjan muoto pieneen kylpyhuoneeseen. Mukana suunnittelussa on ollut myös eri tuotealojen ammattilaisia. Vedeneristys toteutetaan Kiillon KeraSafe -vedeneristysjärjestelmällä.

Myös tehdas tuotantolinjoineen on omaa suunnittelua. ”Työmallit ja tuotantolinjat kehitettiin alusta asti itse. Matkan varrella on opittu tekemällä ja muutettu työmalleja tarpeen mukaan. Jos työntekijöillä on ollut hyviä ideoita jonkin toiminnon kehittämiseen, ne on ilman muuta otettu käyttöön.” Tehtaanjohtaja Janne Tallgren kertoo. “Kylpyhuoneen teko on yksinkertaista, mutta jos halutaan olla aidosti tehokas pienellä porukalla, on keksittävä uusia ratkaisuja ja keinoja tehdä asioita.”

Puolen vuoden aikana yli 400 toimitettua moduulia 

Ensimmäinen VALO Hotel & Work -työmaan moduuli lähti tehtaalta 11.6 ja viimeinen 18.11, joka tarkoittaa miltei neljän moduulin päivävauhtia. Miten pieni tehdas, jossa oli keskimäärin vain 10 henkeä töissä, onnistui tuottamaan 413 kylpyhuonetta sellaisella aikataululla? “Meillä on koko joukkueella sama suunta, jota kohti pyrimme. Kolme tärkeintä tavoitettamme ovat laatu, toimitusvarmuus ja budjetissa pysyminen.” Teemme tarvittaessa pitkiä työvuoroja, jotta pääsemme tavoitteeseen ja lepäämme, kun on rauhallisempaa”, Janne Tallgren kertoo. “Tärkeää on myös se, että me kaikki osaamme tehdä samoja asioita. Jos joku meistä on poissa, ei tuotantolinja pysähdy vaan voimme paikata häntä.”

Yksi tärkeä seikka tehtaan onnistumiseen on myös erinomainen työilmapiiri, joka tehtaalla vallitsee. “Me olemme kaikki samaa joukkuetta. Tehtaanjohtajalla on polvet samassa tasossa kuin meilläkin, eli osallistuu yhtälailla tekemiseen”, tehtaan työntekijät kertovat. “Tänne on mukava tulla töihin Pohjanmaalta ja Savosta asti.”

Seuravaana vuorossa asuntokohteen kylpyhuone-elementit 

Kova rutistus on takana, mutta työ on vasta alussa. Seuraavana tehtaalla valmistetaan As Oy Helsingin Koivupuiston 50 kylpyhuonetta. Kylpyhuoneita on neljää erilaista, mutta variaatioita yhtä paljon kuin kylpyhuoneitakin. Jos VALO:n työmaalle lähteviä elementtejä oli muutamaa erilaista, on asuntokohteissa usein useita erilaisia laatta- ja kalustevaihtoehtoja. Moduuli kehittyy edelleen ja pohjalaatat ovat aiempaa suurempia. Tehtaalla on otettu innostuneesti haaste vastaan ja katseet ovat tiukasti tulevaisuudessa. “Me tähtäämme siihen, että toiminta on jatkuvaa ja tukee aidosti SSA Projectin liiketoimintaa. Arvojemme mukaan rohkeasti kehittämään uutta”, Janne summaa.

Lisätietoja
Jorma Kilpeläinen, SSA Project Oy, 0504688058